Totuuden hetki

Päämajakaupungin tarina-ateria

Suomen hallituksen keskeisiä ministereitä presidentti Risto Rytin ja pääministeri Jukka Rangellin johdolla kokoontui päämajaan. Syy oli tärkeä – Stalingradin taistelu oli päättynyt saksalaisten antautumiseen ja syksystä 1941 jatkunut Leningradin (Pietarin) piiritys oli murtumassa. Elettiin maailmansodan murrosvaihetta. Vieraat saapuivat Helsingistä aamujunalla ja jatkoivat asemalta suoraan neuvotteluihin päämajaan. Mikkelin klubilla nautittiin lounas, jonka jälkeen tiedustelupäällikkö eversti Aladar Paasonen tilannekatsauksessa teki selväksi, että Saksa tulisi häviämään sodan ja Suomi saisi olla tyytyväinen, jos selviäisi talvisodan lopuksi solmitun Moskovan rauhan ehdoilla.

TYÖLOUNAS PRESIDENTILLE JA MINISTEREILLE

Presidentin vierailua varten oli laadittu ruokalista-ehdotelma, jossa oli kaksi alkuruoka- ja kolme pääruokavaihtoehtoa. Alkuun tarjottavaksi valittiin lohipiirakka, mutta vaihtuiko lohipiirakka lennossa voileipäpöydäksi, sitä emme varmasti tiedä. Se tiedetään, että pöytäkarttaan oli kuitenkin lisätty maininta ”voileipäpöydän kanssa Bränvin eli ruokaryyppy”. Pääruoaksi valittiin lintupaisti. Ei ole tiedossa mitä lintua oli tarjolla ja missä muodossa se pöydässä tarjottiin. Kenties lintu – metso tai riekko? – oli lähetetty rintamalta Mikkeliin; olihan sotilailla mahdollisuus myös metsästykseen. Pääruoan jälkeen, ennen jälkiruokaa, nautittiin juustosta ja kekseistä. Lounaan päätti tavan mukaan kahvi ja tällä kertaa tarjottiin kakkuakin.

Keskiviikko 3.2.1943 TOTUUDEN HETKI

Voileipäpöytä tai lohipiirakka
***
Paistettu lohi tai lintupaisti
***
Juustoa ja keksiä
***
Kahvia ja kakkua

Voit varata seurueellesi ajan hengen mukaisesti tarjottavan juhlamenun toivomanasi ajankohtana.

Minimiveloitus 10hlö. Menu 84€/hlö.

Viinipaketti alkaen 29€/hlö

Päämajakaupungin tarina-ateriat kertovat kahdesta ihmiskunnan historiassa tärkeästä asiasta; ruuasta ja sodasta. Suomen marsalkka, ylipäällikkö ja vapaaherra Gustaf Mannerheim tunsi perinpohjaisesti kaikki aterioinnin muodot; sotilaana rintamatilanteessa, tutkimusmatkailijana Aasiassa, Venäjän keisarin hovissa, kansainvälisenä aristokraattina. Mannerheim tiesi, että kullakin aterialla on paikkansa ja tarkoituksensa. Tervetuloa tarina-aterialle!

Tee varaustiedustelu ravintolaan