Puutarha

Tertin kartanon pihapiiriä ympäröi 4 hehtaarin puutarha. Salaisuuksien puutarha kutsuu luokseen jokaisen viherpeukalon ja esteetikon. Se sijaitsee humalan peittämänä, miltei piilossa päätalon kävijöiltä. Ruutupuutarhan antimiin kuuluvat valloittavat yrtit sekä väreittäin kylvetyt juuresmaat ja omena-, kriikuna- ja luumutarha. Keväällä kartanon pihapiiriä kaunistaa kirsikkapuistikko.

Tertin ruusu

”Ikuisesti punasteleva kaunokainen”

Kartanon vanhan puutarhan sydämessä, aurinkoisimmalla paikalla, kasvaa ikuisesti punasteleva kaunokainen, Tertin ruusu.
Vaaleanpunainen, aivan kartanon päärakennuksen sävyinen ruusu on viihtynyt Tertin pihapiirissä jo toista sataa vuotta.

Yrttitarha

”Sitruunamelissa tekee vanhoista akoista nuoria neitoja”

Kartanon yrttitarha huumaa tuoksuillaan ja muodoillaan. Tule ihastelemaan lehtimuotojen leikkejä, väriyhdistelmiä ja istutuskuvioita. Keittiöyrttien lisäksi tarhasta löytyy salaatteja, papuja ja syötäviä kukkia. Kesäisin voit nauttia kahvilan herkkuja ja virvokkeita yrttitarhan keskellä vaikka humalamajan keskellä.

”Kuinka voi kuolla ihminen, jonka puutarhassa kasvaa salvia”

Muuripuutarha

Kartanon Salaisuuksien puutarha kutsuu luokseen jokaisen viherpeukalon ja esteetikon. Se sijaitsee syrjemmällä, humalan peittämänä, miltein piilossa päätalon kävijöiltä kätkien puutarhurin majan ja navetan raunioiden kivihuoneen koristeelliset penkit. Lisäksi salaisuuksien puutarhasta löytyy ruusu- ja nurmihuone. Muuripuutarhaan voi tutustua ohjatuilla kierroksilla.

Arboretum

Kokkokallion juurella, hiukan tuonnempana kartanon pihapiiristä, löydät lähes 100 erilaista puulajiketta. Arboretumiin nimikkopuunsa on istuttanut mm. balettitanssija Vladimir Malakhov ja kapellimestari Valeri Gergijev.

Opastetut puutarhakierrokset ja aktiviteetit

Puutarha kotiisi