Villiruokafarmi

Kartanon metsäalueet tekevät Tertistä oikean villiruokafarmin. Metsä on villiruokien herkkuaitta kaikin puolin. Tertin metsäalueista suurinosa on luomusertifioitu 2016. Kaikki kerätyt villiyrtit, marjat ja sienet voimme ilolla nimetä luomutuotteiksi.

Villiyrteillä ja muilla metsän antimilla on tärkeä osa Tertin ruokafilosofiassa. Villiyrttien kerääminen alkaa heti luonnon herättyä talven jäljiltä. Mahlaa valutetaan puista keväällä, ja tarjoillaan kartanon pitopöydissä “Kippis ja kulaus” -juomana. Kuusenkerkkä, nokkonen, vuohenputki… Niistä loihditaan kartanon keittiössä monenlaisia herkkuja, joka vuosi kokeillaan uutta. Ahkeran villiyrttien keräämisen lisäksi keväästä syksyyn järjestetään kesäaikaan myös villiyrttikursseja. Kursseilla tutustutaan luontoon villiruoan aarreaittana, ja lopuksi valmistetaan esimerkiksi villiyrttisuolaa. Villiyrttien kanssa työskentelyyn on aina ollut vahva into ja kiinnostus. Iloksemme olemme saaneet tehdä moninaista yhteistyötä myös villiyrttien kanssa uraa uurtaneen Sami Tallbergin kanssa.

Lisäksi kartanon metsät tarjoavat loppukesästä alkaen runsain määrin metsänsieniä. Sienet päätyvät heti kartanon keittiössä käyttöön. Lisäksi vieraamme pääsevät nauttimaan niistä ympäri vuoden: Tertissä tunnetaan sienten taidokas säilöminen, onpa ollut säilönnän opettajia Venäjältä asti. Perinteet ja uudet kokeilut elävät vahvasti syksyn tullen, joka vuosi syntyy uusia ruokainnovaatioita maisteltavaksi.
Kuten sanottu, metsät ovat villiruokien aarreaitta. Kartanon luomusertifioiduista metsistä löytyy pakurikääpää, talvijuurekasta, koivuvinokkaita ja lakkakääpää. Myös tryffeliä on istutettu, ja muutaman tryffelin satoa on päästy maistelemaankin monien vuosien jälkeen.

Villiriistalla on vahva sija Tertin kartanon ruokakulttuurissa. Isäntäväki on aina ollut innokkaita metsästäjiä, ja se näkyy. Metsästyskauden alkaessa pidetään huoli, että pitopöydissä näkyy ja maistuu luonnon tarjoamat kauden herkut.

” Perinteisellä sorsajahdilla aloitetaan, ja syksyn edetessä muuttoon valmistautuvat siivekkäät vain parantavat makuaan rasvoittuessaan. “

Yhdessä metsästyksen kanssa villivesien kala on myös suuressa roolissa Tertin kartanossa. Isäntäväki on innostuneita kalamiehiä, ja pitopöydissä nautitaan usein omin käsin nostettuja kalasaaliita. Perinteiset makeiden vesien kalat ovat aina olleet suurta herkkua Tertissä. Vuoden ajat näkyvät kalasaaliissa. Kunkin sesongin “muljahduket verkoilta” otetaan aina ilolla vastaan kartanon keittiössä.

Tervetuloa luoksemme vierailemaan villiruokafarmille!
Villiruoka maistuu päivittäin lounaalla ja kahvipöydässä sekä kartanoravintolan ollessa auki. Mieleenpainuvat villiruokafarmi
-retkemme ovat täydellinen vaihtoehto osallistavaa ohjelmapalvelua haettaessa.

Tutustu Tertin aktiviteetteihin alta ja valitse omasi

  • Kartanon esittely ja lasillinen kuohuviiniä tai marjamehua alkaen 8,50€ / hlö (Minimiveloitus 50€/seurue) Kesto n. 30 min.
  • Kesäaikaan puutarhakierros kartanon väen opastuksella 5€/hlö (Minimiveloitus 50€/seurue) Kesto n. 45 min.
  • Vanhojen esineiden leikkimielinen tunnistuskilpailu alkaen 120€/seurue sisältäen kartanon tuotepalkinnon voittajalle. Kesto n. 45 min.
  • Metsäretki kartanon luomumetsään. Retkellä tutustutaan metsään ja metsän antimiin vuodenajan mukaan. Hinta alkaen 150€/h.
  • Sointukylpy – rentoutushetki perustuen äänimaljojen aikaansaamaan harmoniseen sointumaailmaan. Hinta 150€/30min. (Max. 20 hlö)
  • Metsäsienisuolan valmistus ja sienitietoa 1h. alkaen 150€/seurue+4€/hlö tarvikemaksu

Lähetä tiedustelu metsäretkistä ja aktiviteeteista