Raaka-aineet

Raaka-aineiden saatavuus yhdistää vahvasti vuoden aikojen vaihtuvuuteen Tertin kartanossa. Ruokafilosofiamme kulmakiviä ovat mahdollisimman paljon oman maan antimien hyödyntäminen sekä lähituottajien suosiminen. Raaka-aineiden kotimaisuus on kaikki kaikessa. Kartanoperinteitä ei tule unohtaa, ne ovat antaneet tukensa kartanon gastronomiselle osaamiselle jo vuodesta 1894.

Pellot
Maalta lautaselle käy toteen Tertin kartanossa, kun omien peltojen, puutarhojen ja metsien herkut saadaan sesonkien mukaan hyödynnettyä ruoissamme. Perinteinen maanviljely on ollut osa kartanon toimintaa ja useamman sataa vuotta. Viljelyn perinne on edelleenkin kartanon toiminnan tärkeä kulmakivi – viljelysten pinta-ala on nykyisin 30 hehtaaria. Joka aamu kartanon Hyvänolon aamiaisen kruunaa Tertin perinteinen uuniohrapuuro omien peltojen ohrasta. Ohran lisäksi peltoharjanteiden korkeimmat kohdat ovat oivallisia kasvupaikkoja kartanon herkkuperunalle, Siiklille.

Mehiläiset
Kesäisin harjupellon reunalla on nähtävissä kartanon mehiläisten tyylikkäät asuinlaatikostot. Parhaaseen aikaan yhdessä pesässä voi olla 70 000 mehiläistä, jotka pörräävät ahkerasti hunajaa. Yhden pesän keskisato on noin 50 kiloa, ja parhaimmillaan jopa sata. Tertin mehiläisten keräämää nektaria voi perustellusti kutsua kukkaishunjaksi, sillä niiden keruualueelta löytyy yli kolmesataa kukkivaa kukkaa. Hyvälaatuista ja monipuolista hunajaa riittää hieman myyntiinkin, mutta enimmät käytetään Tertissä leivontaan, mysliin ja teen makeuttajaksi.

Yrttitarha
Tertin kasvimaat ja yrttitarhat levittäytyvät maisemallisesti päärakennuksen pihapiirin ympärille, ja kasvatettavaa riittää niin runsaasti, että kartanolla on oma puutarhurinsakin. Pääsääntöisesti yrtit ja kasvikset tulevat meillä omasta takaa. Yhteistyö keittiön ja puutarhan välillä toimii saumattomasti; keittiö esittää toiveita ja puutarhuri hoitaa homman. Seuraavan kesän suunnittelu aloitetaan jo hyvissä ajoin talvella, ja näin sävelet ovat selvät jo helmikuussa lumien vielä peittäessä maata. Tunnussanoja yrttien, salaattien ja muiden kasvisten kasvatuksessa ovat turvallisuus ja puhtaus, eikö tuotteiden alkuperää tarvitse arvailla.
Kartanon puutarhoissa yrttitarhojen lisäksi on runsassatoisia herkukkalabyrinttejä. Kesän juhlat aloitetaan perinteisesti Juhlajuomalla – mustaherukan lehdistä valmistetulla kesän juomalla. Vahvat omenapuut tervehtivät sadollaan alkusyksystä, ja suurin osa niistä kylmäpuristetaan herkulliseksi omenamehuksi. Myös luumu- ja kirsikkapuut ilahduttavat meitä sadollaan vuosittain.

Metsät
Kartanon luomusertifioidut metsät tarjoavat runsain määrin villiyrttejä kerättäväksi heti lumien sulaessa. Kerääminen jatkuu pitkälle alkusyksyyn. Villiyrttien lisäksi metsistä saatavaa satoa tähdittävät loppukesästä eri metsänsienet, jotka ovat suurta herkkua kartanon pitopöydissä. Kartano metsät kätkevät suojiinsa myös pakurikääpäsatoa. Vuonna 2013 useiden vuosien projekti koki tähtihetkensä, kun vuosia aiemmin istutettu tryffelirihmasto antoi ensimmäisen tryffelisatonsa.
Metsästyskauden alkaessa metsä tarjoaa runsain määrin riistaa, sekä lintuja että sorkkaeläimiä, jotka nähdään vahvassa roolissa kartanon pitopöydissä. Metsästys on aina ollut isäntäväen rakastama harrastus, ja vieraat kiittävät kartanon keittiötä kerta toisensa jälkeen taidokkaasti valmistetuista riistaruoista. Yhdessä isäntäväki sekä luotetut yhteistyökumppanit lähialueilta takaavat tarjoilemamme lihan ja riistan olevan aina kotimaista.