Runebergin kuppikakut

Runebergin tortut juhlistavat 5. helmikuuta Suomen kansallisrunoilijan Johan Ludvig Runebergin syntymäpäivää.

Runebergin_torttu_tertin_kartano
Yrttisokerilla maustettu Runebergin kuppikakku, Tertin kartano.

Kokeile tänä vuonna miten klassikkoherkku saa uuden aromikkaan maun, kun taikinaan lisätään hieman Tertin kartanon yrttisokeria. Leipurimme ohje maukkaisiin Runebergin kuppikakkuihin kannattaa ottaa heti testaukseen.

Tertin kartanon Runebergin kuppikakut

Ohje: 10 kpl

Pohja:
100 g voita
2 dl piimää tai maustamatonta jogurttia
1 dl ruokosokeria
3,5 dl gluteenitonta jauhoseosta
1 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
1 dl mantelijauhetta
2 munaa
1 tl kanelia
1 tl inkivääriä
1 tl pomeranssinkuorta
1 tl neilikkaa
2 tl kardemummaa
1 dl kukkaisyrttisokeria                                              

Kostutus:
1 dl ruokosokeria
1,5 dl vettä
(loraus Triple Sec /vastaavaa -likööriä)

Kuorrute:
180 g tomusokeria
90 g voita
3 tl vaniljasokeria
2 tl maitoa

  • Sulata voi. Sekoita kaikki kuivat aineet sekaisin. Lisää piimä tai jogurtti ja kananmunat. Lisää jäähtynyt voisula ja jaa vuokiin. Paista 170 asteessa noin 15 min, tarkista kypsyys tikulla. Valmista tällä välin kostutusliemi.
  • Mittaa sokeri ja vesi kattilaan ja keitä muutama minuutti. Lisää likööri ja ota pois liedeltä.
  • Tee valmiisiin kuppikakkuihin kolo omenaporan avulla ja valele kakut kostutusliemellä. Jäähdytä kunnolla ennen kuorruttamista.
  • Valmista kuorrute. Vaahdota tomusokeri ja voi kunnolla valkoiseksi vaahdoksi. Lisää vaniljasokeri ja maito, ja vatkaa vielä hetki.
  • Lisää jäähtyneiden kuppikakkujen koloihin vadelmahilloa. Pursota voikreemi rinkulaksi kuppikakun päälle ja lisää keskelle vadelmahilloa.
  • Koristele kuivakukilla, tomusokerilla ja Tertin yrttisokerilla.
Runebergin_torttu_tertin_kartano
Yrttisokerilla maustettu Runebergin kuppikakku, Tertin kartano.

Ainoa hetki (Den enda stunden)

Mä yksin olin,
hän tuli yksin,
kun tieni ohi
vei hänen tiensä.
Ei pysähtynyt,
sen tehdä aikoi,
ei puhutellut,
vaan silmä puhui. –
Oi tuntematon
ja silti tuttu!
Niin päivä haihtuu,
pois vuosi kiitää,
ja yksi muisto
nyt ajaa toistaan.
Tuo lyhyt hetki
jäi ikuiseksi:
se tuskan hetki,
se onnen hetki.

J.L. Runeberg
Runebergin_kuppikakku
Yrttisokerilla maustettu Runebergin kuppikakku, Tertin kartano.

Tilaa yrttisokeria verkkokaupastamme tai nouda herkkupuodistamme (palvelemme päivittäin 10-18).

Tertin kartano, 50350 Mikkeli, tertti@tertinkartano.fi, (015) 176 012